Путин подготвя убийството на Лукашенко?

    Неизвестен, който се идентифицира като бивш служител на руските служби за сигурност заяви със синтезиран глас във видео на YouTube, че руският премиер Владимир Путин подготвя убийството на Александър Лукашенко.

    След съобщението си, че той е патриот на Русия и  не обича Лукашенко, който „иска да гарантира благосъстоянието на страната си за сметка на моята страна Русия“, неизвестният заяви, че за него „са абсолютно неприемливи методиките на физическото отстраняване на президента на Беларус, които планира да използва ръководството на  моята страна“.

    Според непознатия за постигането на тази цел през юни тази година със заповед на Путин до държавната корпорация ‘Ростехнологии’, е създадена спецгрупа от бивши служители на специалните служби. Анонимният казва в кадър, че „вече са разработени  няколко сценарии  за унищожаването на Лукашенко: автомобилна или авио катастрофа, заразяване чрез подарък или поща, използването на снайперист. „

    Въпреки това, по думите на човека от видеото, като най-вероятен  сценарий се смята  „мащабено терористичен акт по време на някое от събитията, с участието на Лукашенко, каквито той ще има много в  предизборната си кампания.“

    Освен това, твърди той, „за да се създаде атмосфера на паника, която ще се създава през следващите месеци, ще има  серия от акции за  сплашване в Беларус, с използването на взривни вещества, разработени са и сценарии за отвличания на видни личности.“

    Освен това, каза той, за да се посее паника около продукция от Беларус, която се изнася, специалистите от групата планират  замърсяване на няколко партиди храни с радиоактивни вещества.

    Анонимен каза, че „тези, които стоят зад тези планове ще кажат, че това е една провокация“, но предупреди, че „съвсвем скорошното  развитие на нещата, ще говорят сами за себе си“.

    Белият дом вече отговори на видеото. Прессекретарят на руския премиер Дмитрий Песков определи записа като не заслужаващ коментар.

    Редица политически анализатори в Беларус предполагат, че появата на видеото в интернет показва само продължението  на „информационната  война“ между Москва и Минск.

    Източник

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *