Русия и властта на олигархията

    Тази седмица, на   неформален брифинг за чуждестранни посетители – учени и журналисти –   неназован висш руски служител говори за жертвите на горските пожари с тон, който граничи с презрение, разказва The Guardian в редакционна статия.

    „Вместо да призне колективната отговорност за неизпълнение на задълженията на властите  за установяване на ефективна защита срещу огъня, той каза, че е работа на самите собственици да се обзаведат със собствени съоръжения за гасене на огън. Защо трябва държавата да помогне на тези, които не могат или не искат да си помогнат? “ – преразказва изданието брифинга.

    Според вестника, тези твърдения отразяват възгледите господстващи сред руския управляващ елит. „Някои от тези хора са много богати, защото близостта им до властта генерира за тях несметни печалби. /…/ Нима те се интересуват от реформиране на системата, при която процъфтяват? “ – пише вестникът.

    „На английски език, няма точен еквивалент на  „мека автокрация“ и това е важно. Дори и състрадателният деспотизъм показва желание за подобряване на живота на обикновените хора. Русия като цяло е в упадък „- констатира вестникът, като призова да сравни това с цената на Сколково и Сочи.

    „Основната заплаха за Русия е стагнацията под диктата  на елита, който никак не е склонен да споделя  печалбата си  от властта“ – казва в заключение The Guardian.

    Източник: The Guardian

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *