И военната полиция да се бори с престъпността

    Министрите на вътрешните работи и на отбраната да могат да възлагат в мирно време задачи на служба „Военна полиция“, които са свързани с общото противодействие на престъпността и опазването на обществения ред в страната.

    Това се предвижда в публикувания на интернет страницата на военното министерство проектозакон за военната полиция. Нормите в проекта до голяма степен доразвиват идеите, заложени в поправките на закона за отбраната и въоръжените сили, приети в началото на годината.

    Военната полиция е пряко подчинена на министъра на отбраната.

    Службата има право да проверява военнослужещи, извършилите престъпления на територията на военни обекти, както и членове на управителни органи или съдружници в сдружения, където правата на държавата се изпълняват от министъра на отбраната, гласи законопроектът.

    Служителите на „Военна полиция“ ще имат право да обискират лица не само след задържането им (както и сега позволява законът), а и когато имат данни, че те носят забранени за притежаване предмети. Обиск е позволен и когато лице бъде заварено на местопрестъпление и има достатъчно данни, че разполага с вещи, свързани с извършеното деяние.

    При определени ситуации, органите на службата ще имат право да извършват и проверки във военни обекти без съгласието на хората, които ги стопанисват, пише още в проекта.

    Военните полицаи ще имат право да издават писмени разпореждания, които всички граждани, юридически лица и държавни институции ще са длъжни да изпълняват, пише в промените. Според действащите разпоредби за тази служба, записани в закона за отбраната, военните полицаи имат такива права само по отношение на министерството на отбраната, в структурите на пряко подчинение на ресорния министър и в българската армия.

    Решението военната полиция да се включи в борбата с престъпността и опазването на обществения ред в мирно време ще се взема се взема съвместно от двамата министри.

    презБългария | Министерството на отбраната предлага и военната полиция да се бори с престъпността – Dnevnik.bg.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *