ЕС все по-дълбоко затъва в дългове

    Дълговата криза в еврозоната навлиза в критична фаза, тъй като пазарите с тревога очакват резултатите от широкомащабно тиражиране на държавни ценни книжа през септември за да се рефинансират текущи дългове.

    Планираният обем на облигациите през септември  е почти два пъти по-голям от август: 80 милиарда евро срещу 43 млрд. евро през последния месец, предава Интерфакс.

    Според ING Financial Markets, Испания този месец ще   увеличи държавните облигации в размер до 7,00 милиарда евро, срещу 3,5 млрд. евро през август.

    Анализаторите смятат, че проблемните страни в еврозоната – Испания, Португалия, Ирландия, балтийските страни – няма да успеят да привлекат необходимите средства, тъй като за държавните облигации и за проблемните дългове няма купувачи. Не може непрекъснато да се купуват и препродават дългове, защото така само се трупат нови, твърди статистиката на ING.

    От известно време Гърция вече не представлява особен риск, тъй като финансирането, необходимо и за следващите две години, е осигурено от международни заеми. Въпреки това, опасенията за втора вълна на икономическата рецесия в еврозоната и САЩ се засилват, казват експертите.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *