Извънредно положение в Нова Зеландия след 7.1 по Рихтер

    Новозеландските власти са въвели извънредно положение в събота, след като силно земетресение удари втория по големина град Крайстчърч.

    Трусът с магнитуд от  7,1 по Рихтер доведе до значително разрушаване на инфраструктурата в южната част на острова – прекъснато е електрозахранването, повредени са пътища, счупени са покриви и стени на жилищни сгради, паркирани коли са затрупани с отломки от тухли.

    „Разрушенията са значителни.  Те засягат всяко семейство. Прекъснато е водоснабдяването, разрушени са мостове „, – казва кметът Боб Паркър. Властите са започнали доставка в засегнатата област на питейна вода в големи резервоари.

    Жертви  сред 370 хилядното население на Крайстчърч няма. Хората се обръщат към лекарте с размествания и фрактури. В болница с тежки наранявания от счупени стъкла и бетон има само двама мъже. „Ние като нация имаме невероятен късмет, че няма жертви, ние сме един благословен народ,“ – заяви министърът на Гражданска защита в страната, Джон Картър.

    Земетресението станало в 4:35 часа местно време и свидетели описват как силният трус буквално ги е изхвърлял от леглата им. „Беше ужасно и много страшно“ – казват те.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *