Русия в зоната на полусухия режим-репортаж

    Москва повече от ден живее с полу сухия закон. За търговия с алкохол по-силен от 15 градуса от 22 ч. вечерта до 10 ч. сутринта, продавачите сега са заплашени с тежки глоби. Чакат ли ги сега московчани трезви нощи?

    Нощните купувачи са изненадани и объркани. Твърдият алкохол все още е в магазините, но да се купува законът забранява. Големите реклами са все още около магазините, само че на купувачите това никак  не им помага.

    Започвайки от 22 часа, следващите 12 часа ще бъдат „сухи“. „Не, не се продава, ще ни глобят. В магазина има камери. Днес много купувачи предлагаха по 500 и 1000 рубли. Съжалявам, „- казва един от продавачите.

    400 000 рубли (малко над 13 хиляди долара) е сега цената на една бутилка. Това е санкцията, предвидена за всяка продажба на алкохол през нощта.  Вече без да се надява да купи водка, репортер се опита да купи 15 градусов вермут. Оохранителят дълго време се опитва да го убеди, че  няма да успее. В магазинаотказът  дори не е от хората, а от  технологията. В касовия апарат не  може да се маркира твърдия алкохол в забраненото време.

    Все пак, ако искате да  пиете, това не е проблем – в кафенетата, ресторантите или нощни клубове.

    Таксиметровите шофьори, не само возещи, но и пиещи в годините на забрана, сега (или засега) нищо по-силна от кафе не държат в ръцете си.

    Универсални магазини в покрайнините на столицата предпочитат  да не провокират редовни клиенти. Всичкият силен алкохол сега е скрит зад черен екран, все едно, че никога не го е имало.

    В центъра на Москва в магазина на един от най-големите търговци на дребно на алкохол купувачът е разделен само с въже и има табела за забраната. Репортерът взе половин литър и две бутилки бира за прикритие. Касиерът някак си много небрежно маркира поръчката без да каже и дума. Дори е  малко досадно.

    В полунощ, отивайки в една от най-големите вериги супермаркети, снимачният екип без затруднения и никакви въпроси получи  «Рябину на коньяке» от 24 градуса. Това е написана дори в касовата бележка. А цената е подходяща – 107 рубли.

    В столицата и преди това имаше забрана за продажба на алкохолни напитки през нощта – от 22 ч. до 8 ч. Но за предприемача бе достатъчно, само да поиска разрешение от кметството. Обикновено проблеми не е имало и водката винаги е била в продажба.

    Но и сега можете да получите желаната бутилка и след появата на „сухия“ час, например чрез  плащане през деня, а доставката да е през нощта. Такова „алко вето“ отдавна е наложено в много части на страната и изглежда трезвите нощи скоро ще стане толкова естествени в Русия, както и белите в Санкт Петербург.

    Руските чиновници са готови да отидат още по-нататък. „Росалкогольрегулирование“ подготвя изменения, които биха могли да се разгледат в Държавната Дума съвсем скоро. Според тях, напитки с алкохолно съдържание повече от 5 градуса, включително бира, няма да могат да бъдат закупени в цялата страна от полунощ до 8 часа. Такива мерки могат да бъдат въведени от началото на следващата година.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *