Цената на храните стремително расте, гладът предизвиква бунтове

    В столицата на Мозамбик Мапуто, вече няколко дни продължават безредиците във връзка с увеличение на цената на хляба. Хората палят автомобили, грабят магазини, блокират пътища, има жертви. Според „Таймс“, много от протестиращите заявяват, че страдат от глад и не може да си позволят да си купят хляб. „

    Президентът Armando Guebuza осъди убийствата и се опита да успокои бунтовниците: „Правителството знае за бедността на хората. Борбата с бедността – е част от петгодишен план на правителството „, – казва той.

    Една от причините за покачването на цените на стоките на световния пазар е   мораториумът върху износа на руска пшеница, твърди  публикацията. Друг фактор за повишаването на цените е повишеното търсене на зърно в Пакистан, където земеделските земи са опустошени от наводнения. Според представителя на организацията  Christian Aid  Александър Кобъм, все още е трудно да се прецени до каква степен повишаването на цените е породено от действията на спекулантите, но някои официални лица и благотворителни организации вече са направили такива обвинения.

    Най-силно новото покачване на цените ще удари бедните. „Ние живеем в един свят на сложни взаимоотношения. Страните с високи доходи могат да плащат, дори ако цените на зърнените култури скочат два пъти. За тях това не е такъв проблем. В Азия и Африка, много хора просто не разполагат с такава възможност. За тях единственият изход е – намаляване на храната „- казва за „Таймс “ икономистът на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) в Рим Abdolreza Abbassian. Същото мнение изразява и Кобъм: „Когато цената достигне такова високо ниво, става очевидна уязвимостта, породена от неравенството между хората“.

    Източник: The Times

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *