Ваксината срещу свински грип води до неизлечима болест

    В Европейския съюз пламна нов скандал с масовото ваксиниране миналата година на населението срещу свински грип. Ако скоро след закупуването на ваксини на стойност милиарди долари, се оказа, че експертите на Световната здравна организация (СЗО) са получили  заплати или големи хонорари от съответните фармацевтични производители, то сега проблемът идва от факта, че европейците са ползвали изключително опасни медикаменти.

    Има висока степен на вероятност прилагането на препарата Pandemrix да е свързано с избухването на  огнища на рядко нелечимо заболяване на нервната система, наречено нарколепсия  или сънна болест.

    Сред тези, които са получили „допълнителни доходи“ освен експертите на СЗО  е и концерна  Glaxo Smith Kline, предложил ваксината Pandemrix, прилагана срещу вируса H1N1 (свинския грип).

    Въпреки това по-късно се оказа, че H1N1 не е толкова страшен, както го описваха специалистите на  на СЗО  и човек може да оздравее без ваксиниране. От прибързаната ваксинация спечелиха фармацевтичните гиганти, заработвайки за кратко време на огромни пари.

    И сега в Европа се чува ехото от битката миналата година между медиците. Много експерти смятат, че съществува голяма вероятност за връзка на Pandemrix с огнищата на нарколепсия (сънна болест) в ЕС. Заболелите от нея  хора имат неконтролируеми пристъпи на сънливост по всяко време, може внезапно да заспят докато пресичат  улицата или обсъждат  нещо с колеги.

    Заболяването е свързано с нарушаване на функционирането на отделните части на мозъка и обикновено засяга един или двама души на хиляда. Днес в Европа вече са описани множество случаи на нарколепсия, поразлили хората след прилагането на Pandemrix, стотици заявления очакват медицински потвърждения. Първата тревога дойде от Финландия, където са пострадали над двеста човека. На Националния институт по здравеопазване (THL) е наредено да преустанови ваксинациите, докато се получат резултатите от разследването на възможните връзки на  ваксините със сънната болест.

    Много огнища на сънна болест са регистрирани в Швеция, Норвегия, Германия, Финландия и Франция. Сега нещата минават на европейско равнище. Европейската агенция по лекарствата е възложила на фармацевтичния отдел на Великобритания (това е обичайна практика в ЕС, когато цялостно разследване се води от една от държавите-членки на ЕС) за проучване на връзката на ваксините със сънната болест. До приключване на разследването Агенцията препоръчва да не се правят  ваксинации на населението.

    Подобно разследване започнаха и някои държави-членки на ЕС, включително  във Финландия и Швеция, тъй като властите на тези страни искат да получат допълнително потвърждение на безвредността или вредността на Pandemrix.

    Спирането на ваксинацията в навечерието на новия  грипен сезон, според експертите, ще се приеме  в Европа безболезнено. Защото свински грип   е мигрирала към южната част на света и епидемии се наблюдават в  Австралия и Нова Зеландия.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *