Пентагонът: Нямаше причини за войната в Ирак

    Пентагонът призна, че Саддам Хюсеин не e притежавал оръжия за масово унищожение и   претекстът за инвазията в Ирак е бил пресилен.

    Щатският президент Барак Обама обяви завършването на многогодишната операция „Иракска свобода“, която последва след нахлуването на американските войски в Ирак през март 2003 г., наречена „Шок и ужас“.

    Заповед за нахлуването даде 43-ти щатски президент Джордж У. Буш, въз основа на информацията на разузнавателните служби САЩ, които твърдяха, че са открили доказателства за разработвани от Ирак оръжия за масово унищожение.

    Оттогава никакви неоспорими доказателств за това не бяха намерени, а по време на боевете са убити стотици хиляди иракчани и повече от 4 000 войници от международната коалиция.

    „Проблемът за американците с тази война е, че тези предположения и допускания, на основата на които ние решихме да започнем бойните действия -това, че Садам има оръжия за масово унищожение – бяха неоснователни. И ако погледнем назад, дори ако приемем, че сега всичко е наред,  войната в Ирак  винаги ще бъде помрачена от това как започна всичко. Това е причината  войната в Ирак да причинява толкова много спорове, дори и у дома в САЩ „, – каза щатският министър на отбраната Робърт Гейтс (на снимката) пред журналисти по време на посещението си  иракския град Рамади.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *