Изгонването на циганите от Франция е инсценировка

    Циганите се превърнаха в изкупителна жертва,пише Анжелик Муние-Кун, в статия, публикувана във вестник Le Temps.

    В отговор на въпроси от Le Temps, Laurent El Ghozi, председател на  Fnasat, Федерацията, обединяваща  стотици асоциации, които работят със скитниците и циганите, заяви, че френските власти са решили да дават етнически характер на сигурността в страната.

    Те търсят изкупителни жертви на етническо- радикален принцип. „Това не го е имало преди във Франция. Циганите винаги са били граждани на Европа, а правителството ги превръща в радикална категория, което противоречи на ценностите на Френската република и води до възобновяване на дебата за националната идентичност „, – казва Ал Гози.

    В момента ние не говорим за затягане на политиката срещу циганите: от  2007 г. от Франция са репатрирани хиляди. „Ново развитие е, че правителството се хвали с това, а всъщност това е игра. Циганите се превърнаха в алфата и омегата на държавната политика в областта на сигурността. Но всеки ден десетки от тях се връщат обратно във Франция без виза, в момента номерация 10-15000. “

    Така нареченият проблем на ромите във Франция, се яви преди  присъединяването на България и Румъния в ЕС. През декември 2006 г., Франция предприе мерки за ограничаване на дългосрочно пребиваване на нейна територия на гражданите на тези страни. Бедните граждани на тези страни, без диплома, повечето от коитоцигани, е много трудно да си намерят работа. Срокът на действие на тези мерки беше удължен до 2013 г., пише още изданието.

    Източник: Le Temps

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *