Депутат от ГЕРБ не вижда проблем, че е оценявала дъщеря си в конкурс за доценти

    Депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на здравната комисия Геновева Алексиева не намира нищо нередно в това, че е била в жури на конкурс за доценти, в който е участвала и дъщеря й Виолета Чернодринска. Целта е „да се докаже, че ГЕРБ е такава, каквито са били и другите партии, далаверки прави, и да се очерни и окаля ГЕРБ и аз като депутат“, коментира Алексиева днес пред Би Ти Ви.

    Преди ден в. „Труд“ съобщи, че като член на Специализирания научен съвет по офталмология Геновева Алексиева е дала гласа си и въпреки че при предварителния подбор дъщеря й е класирана по-назад, тя печели при тайния вот на журито. Конкурсът е бил за трима нови доценти, общо са се явили девет.

    Геновева Алексиева не отрече фактите, но определи информацията като „манипулация“ и „лъжа“. Този конкурс се замисли и организира още началото на 2009 г., много преди аз да съм депутат, и този конкурс не свършва, той продължава, обясни Алексиева.

    По думите й Законът за научните степени и звания не й позволявал да си направи отвод. „Не мога, аз нямам право да си направя самоотвод, въз основа на какво, никъде в Закона за научните степени и звания, по който закон работи Специализираният научен съвет по офталмология, няма параграф, няма изискване да си правиш отвод, когато някой от фамилията участва в конкурса“, каза депутатът.

    Междувременно пред в. „Труд“ специалистът по административно право и права на учените – адвокат Стефка Манова, казва, че „в конкретния случай Алексиева е трябвало да подаде декларация, че е член на Научния съвет по очни болести и че в този конкурс е налице конфликт на интереси“. Според Манова депутатът е била задължена по реда на Административно-процесуалния кодекс да си направи отвод. По думите й от 1999 г. е категорична съдебната практика, че научните конкурси се провеждат по реда на Закона за научните звания и степени, но за неуредените въпроси като конфликт на интереси се прилага кодексът.

    Попитана за моралната страна на въпроса, Алексиева коментира: „Аз, нарушавайки закона, трябва да извърша морално действие… Над морала има закони. Моралът за едни хора е един, за други – друг, затова са създадени законите“, продължи тя. И посочи, че според Закона за научните степени и звания не гласуват само хора, които са в чужбина и които са болни, останалите са длъжни да гласуват. „Законът ни освобождава само ако самите ние сме избирани, само тогава не трябва да гласуваме за себе си“, разясни тя.

    Според Алексиева депутатският й статут и ръководният й пост в здравната комисия не са повлияли на колегите й от журито. „Те са хора, утвърдени с години, през тях са минали много правителства и те са си останали професори, останали са си авторитети. Толкова им е все едно аз дали съм в този парламент или не съм“, допълни тя.

    през България | Депутат от ГЕРБ не вижда проблем, че е оценявала дъщеря си в конкурс за доценти – Dnevnik.bg.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *