150 см делят Видин от наводнение

    В област Видин е обявен Втори етап – „денонощно дежурство”, от Плана за провеждане на високи води на река Дунав. Заповедта на областния управител Пламен Стефанов (на снимката вдясно) е в сила от 17.00 ч. днес. Предвидените в нея мерки за защита на населението от наводнение бяха съгласувани следобед от Щаба за координация на спасителните и неотложните аварийно – възстановителни работи, в който участва и шефа на Гражданска защите Анатолий Цанов (вляво на снимката).

    Втора степен на готовност се обявява, когато нивото на река Дунав достигне 850 см., като  до утре сутринта се очаква ново покачване до  5 см.

    Съгласно заповедта, започва постоянно наблюдение на защитните съоръжения. Укрепването на критичния участък при „Телеграф капия” в града ще започне, ако нивото достигне 900 см. Предвижда се там да бъде изградена временна дига. Постоянно се следи състоянието на защитния насип при входа на крепостта „Баба Вида”, който бе издигнат в началото на юни при първото тревожно покачване на река Дунав. Временните диги ще бъдат наблюдавани и охранявани от МВР  за да не се допуска умишленото им разрушаване.

    Видинската полиция ще следи и за спазването на забраната за движение по второкласния път за София през с. Арчар, където участък е залят от високите подпочвени води.  След разклона при гр. Дунавци по другия – второкласен път, пътуването е разрешено само до с. Ботево и с. Симеоново.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *