Руснаците започват да наказват България заради Бургас – Александруполис

    Руснаците явно започват наказателни акции срещу България заради спрените проекти, става ясно от изказвания на техни официални мениджъри. Освен това бившият ни голям брат вероятно ще насъсква и Гърция в тази посока.

    Според БНР, руската компания „Транснефт“, начело с Николай Токарев, планира започване на преговори с българските управляващи относно проекта на петролопровода Бургас – Александруполис.

    Преговорният процес трябва да стартира на 15 юли, когато се предвижда в Москва да пристигне българският вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков.

    Припомняме, по време на среща с посланици от Европейския съюз в резиденцията на испанското посолство премиерът Бойко Борисов заяви, че се отказваме от Бургас – Александруполис.Николай Токарев изтъкна, че руската страна не е получавала официално отказ от София за участие в проекта, но подчерта, че България трябва да отчита последствията, до които ще се стигне при евентуален неин отказ от петролопровода.

    Според Токарев България дължи 7 милиона долара по своята вноска в съвместното предприятие.

    Той предположи, че и Гърция ще поиска да й бъдат възстановени направени от нея разходи по проекта в размер на 20 милиона долара.

    Българският участник в проекта на е направил своята вноска за 2009 година в проекта, потвърди директорът на „Транс Болкан Пайплайн“ Пламен Русев. По думите му става дума за сума в размер на 4.8 милиона евро.

    Русев допълни, че ако се вземе политическо решение за спиране на проекта българската държава ще трябва да заплати множество обезщетения.

    презNews.bg – България дължи $7 млн. за Бургас – Александруполис.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *