Изравят от гроба великия шахматист Боби Фишер заради наследство

    Останките на 11-ия световен шампион по шахмат Боби Фишер ще бъдат извадени от гроба за вземане на проби от ДНК. Според АП, такова решение е взел тази седмица Върховният съд на Исландия, на чиято територия е погребан великият шахматист.

    Ексхумацията, ще се проведе в интерес на деветодишна гражданка на Филипините Ginko Young. Майка и  казва, че тя е дъщеря на Фишер и следователно може да претендира за неговото наследство.

    64 годишният Боби Фишер почина в Исландия през 2008 г., без да остави  завещание. За неговото наследство, точните размери на което не са известни, сега претендира бизнес партньор и американски роднини.

    Както се посочва от адвоката на   Джинки Янг Тордур Богасон, клиентите му са се надявали да намерят кръвни проби на Фишер в една от исландските болници. И едва след като търсенето не довежда до резултат, са поискали чрез съда ексхумация.

    Няколко пъти  исландски съд отказва искането и в крайна сметка се стига до Върховния съд. Неговата колегия взима има предвид, че Фишер най-малко осем пъти е пращал на детето и майка му, Мерилин Янг, пари – от ? 1 000 до ? 5 000.

    Според майката тя се е запознала със световния шампион в началото на 2000, когато е била 22 години. Тогава Фишер живее във Филипините. Те са се запознали чрез местния гросмайстор Еухенио Торе. А момиченцето  е родено в местната болница на 21-ви май 2001 година.

    ––––––––-

    Робърт Джеймс „Боби“ Фишер (на английски: Robert James „Bobby“ Fischer) е 11-тият световен шампион по шахмат[1] и единственият американски шахматист, спечелил това отличие.

    Фишер е роден на 9 март 1943 г. в Чикаго. Робърт Фишер печели републиканскато първенство на САЩ за мъже, когато е едва на 14 години. 15-годишен става най-младият гросмайстор до този момент.

    Става световен шампион на 1 септември 1972 г., когато побеждава след драматична партия руснака Борис Спаски в Рейкявик, Исландия. Срещата между двамата шахматни колоси е отразена в почти всяко авторитетно шахматно издание. Тя се счита за една от най-емблематичните в историята на шахмата, наред с двубоите между Анатоли Карпов и Гари Каспаров. Той е единственият в историята на шахмата американски световен шампион. Губи титлата си на 3 април1975 г. след като му е отнета, заради неприемливите условия, които поставя за мача си с Анатолий Карпов — ФИДЕ определя Хавана за град, в който ще се проведе срещата между Фишер и претендента Карпов. Американските власти отказват да пуснат Фишер на кубинска земя. Той поставя условие партиите да се играят по телефона. Това предложение е отхвърлено, тъй като се губи факторът за психологическо влияние по време на партията. Анатоли Карпов става единственият в история световен шампион по шахмат без да е играл партии за това.

    По време на така нареченото „югоембарго“, Робърт Фишер играе в Белград партия отново с Борис Спаски. Нарушаването на американското ембарго му коства свободата – арестуван е в Япония по искане на САЩ. След множество перипетии, Фишер получава исландско гражданство, и японските власти се съгласяват да го освободят да пътува към Рейкявик. Въпреки че има споразумение за екстрадиция между САЩ и Исландия, законите на страната не позволяват да бъдат екстрадирани исландски граждани.

    Мнозина считат, че понастоящем Фишер има психически отклонения, най-вероятно в следствие на отнемането на шахматната му титла от правителството на собствената му страна. Боби Фишер умира на 18 януари 2008 година.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *