НАТО ще отговаря на хакерски атаки с военна сила

    НАТО обмисля използването на военна сила срещу враговете, които ще извършват кибератаки  срещу членовете на Алианса, пише „Сънди Таймс“.
    „Новината последва серията, свързани с Русия  хакерски атаки срещу НАТО и предупреждения от разузнаването за нарастващата заплаха от Китай“ – пишат авторите, Майкъл Смит и Питър Уорън.

    Група експерти от НАТО, водени от Мадлин Олбрайт, бивш държавен секретар на САЩ, предупреди, че следващата атака срещу страните от НАТО „може да се реализира с оптичен кабел.“

    В доклада се казва, че кибернетичните атаки срещу критичната инфраструктура на НАТО може да се приравни с обхвата на неговите последици към въоръжено нападение, което оправдава ответни удари.

    „Едно мащабно нападение срещу управлението и контрола на НАТО или на енергийните мрежи може да доведе до колективните защитни мерки в съответствие с член 5“, – казва експерт.

    Правителствените ръководители на страните от НАТО ще обсъдят на срещата на върха в Лисабон през ноември  възможностите за използване на сила в отговор на кибератаки.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *