Мини газова криза ни очаквала

    От началото на следващата година страната ни може отново да изпита газова криза, но в много по-малък мащаб. Този път причината ще е отстраняването на „Овергаз“ като посредник в доставките на руското синьо гориво между България и Русия, предава бТВ.

    Шефът на държавната компания „Булгаргаз“ е оптимист, че до зимата страната ни ще подпише нов договор с „Газпром“, който да компенсира количествата, които ще спре да ни продава и доставя посредникът „Овергаз“.

    В противен случай страната ще изпита около 20 на сто дефицит или недостиг от половин милиард кубични метра синьо гориво.

    Димитър Гогов напомни, че на политическо ниво България и Русия имат договорка газовите доставки да стават без посредници.

    Дори и без да се продължи договора с „Овергаз“, страната ни все пак залага на това, че „Газпром“ в меморандум са се ангажирали до 2030-та година да ни доставят толкова гориво, колкото ни е нужно.

    „За мен подписването на меморандум, който носи ангажименти и то потвърдени, все пак е нещо. Обличането на тези ангажименти в конкретни договорки и текстове в последващ договор е тежката работа, която предстои следващите дни”, каза Димитър Гогов.

    business.actualno.com

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *