SMS-ите и разговорите зад волана убиват все повече хора

    Кореспонденцията по мобилен телефон по време на шофиране убива. Това съобщи генералният секретар на ООН Бан Ки Мун, представяйки нова инициатива на ООН за борба с „разсеяни шофьори“.

    В ООН се опасяват, че ситуацията, при която водачите разговарят по време на шофиране или се опитват да пращат SMS, заплашва да стане твърде опасна.

    Поради такова „разсеяно шофиране“ водачите не са в състояние да реагират на внезапни промени в пътната обстановка. Само през 2008 г. и само в САЩ в резултат на инциденти свързани с GSM-и  са загинали шест хиляди човека, а  500 хиляди са получили различни наранявания.

    „Искам всеки шофьор в света да разбере едно нещо – кореспонденция по мобилен телефон по време на шофиране убива. Не позволявайте на SMS-а  да се превърне в сигнал SOS. Не позволявайте на мобилния си телефон за секунди да ви превърне в инвалид за цял живот „- казва Бан Ки Мун.

    Според Центъра за новини на ООН, експертите смятат, че при разговор по телефона по време на каране на кола,  рискът от инцидент се увеличава средно с четири пъти, а при набирането на SMS – 20 пъти.

    Днес по света има 600 милиона превозни средства, а 4 600 000 000 човека са с достъп до мобилен телефон.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *