Posted inБез категория

"Сбогом на "Газпром"

„Газпром“ вече не е лидер в доставките на газ за европейския пазар. Както пише полското издание  Dziennik, руският газ е все по-малко конкурентен, тъй като „Газпром“ работи по дългосрочни договори, а  например Катар – по спотови, които са на по-ниски цени с 25-30%. Въпреки това, според експертите, за „Газпром“ не всичко е изгубено и при по-гъвкава политика на пазара на природен газ може да увеличи дела си на европейския пазар до 30% до 2015.

„Сбогом на“ Газпром “
Предимствата в ЕС на Москва като цяло и в частност на „Газпром“ са силно надценени,“ – казва авторът на статията „Сбогом на Газпром“ Andrzej Talaga“.
Главният редактор на полския вестник Dziennik, експерт по полско-руските отношения, отбелязва, че „през последните 20 години, процентът на руския газ за европейските енергийни пазари падаше“.

Така например Talaga смята, че доставките от Норвегия и Катар, „са свалили цената на руските доставки,“ съобщава РИА Новости.

В действителност, според Международната агенция по енергетика (МАЕ), през януари, руският монополист е доставил на Европа  5% по-малко газ, отколкото преди кризата през 2008 г., докато Норвегия увеличава износа си с 31%. Безспорен лидер по темп на прираст е Катар, който е увеличил размера на европейските си износ наведнъж пет пъти.

Като цяло, делът на Норвегия и Катар в европейския внос през 2009 г. е увеличен на 24% срещу 18% през 2008. Причината за такъв „скок“ на  Катар е, че тази страна доставя втечнен природен газ до Европа на спот пазара. И, както е известни, спотовите цени са доста под европейските цени на „Газпром“, който основава политиката си на дългосрочни договори.

Не е изненадващо, че енергийните компании от Норвегия и Катар са били по-конкурентни по отношение на цената на доставения газ. За да бъдем по-точни те предлагат газ по-евтино с 25-30%.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

loading...