Posted inБез категория

Пред рафинираната руска интернет репресия, китайската е тромава

Китай се смята за един от най-репресивните режими в интернет, но цензурата там изглежда тромава и неефективна, в сравнение с методите за контрол, разработени през последните години в Русия и някои бивши съветски републики.

Заключенията са направени от авторите на книгата Access Controlled, публикувана от Open Net Initiative, изследващи свободата на словото и взаимодействието на властта с Интернет.

Както отбелязва репортерът на „Форбс“ Анди Грийнберг, едно от основните послания на книгата е, че правителственият контрол върху интернет, вместо директно да блокира сайтове, преминава към по-елегантни и рафинирани методи за репресии срещу дисидентите в Мрежата.

Китай и Иран са най-активни при филтриране на съдържанието на сайтовете (Open Net Initiative нарича този контрол „първо поколение“ или контрол „по китайски“), докато Русия и Беларус предпочитат контрол  от „второ и трето поколение“.

Цензурата от „второ поколение“ предполага такиват рикове като въвеждането на необходимост от регистрация в правителствените сайтове, чрез които се блокират дисидентските сайтове, борбата срещу клеветата и така наречените DDOS-атаки, които експертите на ONI, класифицират като „автоматична“ цензура.

Цензурата на „трето поколение“ прибягва до по-сложни методи, пише изданието.

В Русия е широко разпространена тактиката, според която Интернет се използва за реклама на правителството, вместо да се цензурира.

През 2008 г. Русия са променени законите, които изискват от доставчиците да използват оборудване, което улеснява контрола над действията на потребителите в Интернет.

В допълнение експертите на ONI твърдят, че Русия използва “ интернет бригади“, които публикуват  дезинформация и пропаганда, за да заплашват опозицията.

„В сравнение с тромавия метод за блокиране на уебсайтовете на дисиденти в Китай, тези методи са толкова коварни и хлъзгави, че не е толкова лесно да се открия и предотвратят, предупреждават от ONI“, – посочва изданието.

Експертите от организацията смятат, че  при разпространението на интернет в Китай, Мианмар и Северна Корея „цензурата от първо поколение“ ще изчезне тогава, когато методите за контрол от следващите поколения започнат да се ползват по-активно.

Източник: Forbes

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

loading...