Комунистическите закачки на "Файненшъл Таймс Германия"

    Германците са дисциплиниран народ. Синдромът Втора световна война и до днес ги кара да слушат Саркози. Но за какво слушат комунистически велможи от типа на ЕВН – България не е ясно. Единственото оправдание може би е в името на вестника- Файненшъл….Иначе няма обяснение как тази газета, носеща авторитетното име, си позволява лукса да изкарва монополистите от ЕВН мъченици, едва ли не малтретирани от премиера Борисов.

    Ясно е едно- трите ЕРП-та, окупирали портфейлите на българите за десетилетия, не са никакви капиталисти. Нещо повече- те са дотолкова комунистически изчадия,  каквито бяха БКП, ОФ и Комсомола.

    Преди 1989 г. нямаше никакъв избор- или си с БКП или си аутсайдер, даже по-лошо – можеше да изгниеш в затвора само за един виц. За да си капиталист ти си в конкурентна среда, има риск да загубиш капитала си ако не си гъвкав. А ЕРП-тата са монопол- ние потребителите си разпределяме риска от пазара, а те- само ни проскубват с благословията на държавата.

    Сега с ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН положението е същото. Можеш да избираш от коя фирма да си купиш ток. С едно мааааалко условие- ако наистина искаш да ги сменяш като доставчици, ще трябва да си смениш местожителството.  Проблемът е в това, че дори и тази смяна те прави отново крепостен заложник на един от трите електромонопола.  За цените им няма да пиша, защото си представям драгия читатал как ще заспоменава близки и роднини от женски пол…а целта е друга.

    Да се намери отговор на въпроса:  Защо в. „Файненшъл Таймс Германия“ заплака срещу премиера Борисов и то в полза на именно комунистически построена фирма ЕВН?

    За съжаление няма кой знае колко варианти. Но този, който заслужава внимание е страхове от грехове. Грехове към десетките хиляди бедни българи, които са приковани като нещастни бръмбари в хербарии към електрическите стълбове на трите не-български ЕРП-та.

    С цялото ми уважение към Йорг Золфелнер, който е възмутен. Но възмутата му е вероятно 100 000 пъти по-малка от тази на неговите неизбрали го за доставчик, а принудени да са му абонати.

    И нека вестникът да не реве за поруганото достойнство на ЕВН-ци. Нека да попитата потребителите на фирмата. Ще научи с основание много български думи, които обикновено се споменават само когато хората са ядосани.

    Така че нека Бойко Борисов да продължи все така с политиката си към монополистите. Така българите ще имат поне една причина да са му благодарни.

    Написано по повод

    Борисов – преди бодигард, сега Рамбо


    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *