Лех Качински не е носил в самолета тайни на НАТО

В петък, 14 май, The Washington Times  публикува статия, която породи скандални слухове. Наблюдателят на това издание Бил Херц, позовавайки се на източници в НАТО, съобщава за страховете на Северноатлантическия съюз за последиците от катастрофата на Ту-154M на полския президент Качински, разбил се близо до Смоленск.

В действителност, пише „Вашингтон Таймс“, в самолета са били не само лидерите на Полша, но и висши военни. И техните телефони, преносими компютри и флаш карти може да са съдържали тайни  на НАТО. В края на краищата, Полша е един от членовете на военно-политическата организация.

„Според разузнавателни източници на НАТО има съмнение, че руската страна е заловила свръхсекретни шифри, които се използват от военните в НАТО за поверителни разговори за сателитна комуникация – написа „Вашингтон таймс“. – В резултат на това руското разузнаване може да бъде в състояние да прехване от НАТО разговори и да проникне в най-важните му тайни. „

След като слуховете започнаха да придобиват скандален отенък полковникът от полското военно контраразузнаване Кшищоф Душа бе принуден да обяви, че телефонът на полския президент Лех Качински, който е бил на борда на разбилия близо до Смоленск ТУ-154M, не е съдържал тайни устройства и други секретни материали.

„На борда на ТУ-154 е имало обикновен сателитен телефон, не е имало тайни кодове, тайни криптографски средства и материали „, – казва Кшищоф Душа. Според полковника от военното контраразузнаване  съобщенията в пресата,  че руснаците са могли да намерят тайни на  НАТО „са спекулативни.“

ПО ТЕМАТА:

След катастрофата на самолета на Качински Русия е завладяла шифрите на НАТО

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *