Русия и Китай изпращат долара в оставка

    Банката на Китай наскоро обяви началото на операции по безналично конвертиране на рублата и юана с използването на „директен“ курс.

    Така тя стана първата банка в Китай, ангажирана с такива операции. Новият тип на работа не само ще помогне на китайски и чуждестранни клиенти, за да се избегнат рисковете на валутните курсове, но и символизира началото на ерата на реални плащания в национални валути при обслужване на руско – китайската търговия.

    Според директора на провинциалния клон на банката на Китай Ян Хунгуан, главното управление на банката на Китай е дало разрешение на филиала и подчинените му 46 клонове да извършват операции с безналични рубли за „директния“  обменен курс.

    Такива операции се различават от тези, използвани преди това с щатския долар като междинна валута и осигурява пряк курс рубла – юан в реално време в съответствие с условията на пазара, като може да се правят трансфери и плащания в рамките на същия ден.

    Следва да се отбележи, че в първия ден от обявяването на официалния валутен курс, бе осъществена и първата операция на паричен превод в размер на 1,4 милиона рубли.

    През март 2003 г., Банката на Китай стана първата търговска банка в страната, който започва експериментали операции за директно изчисляване на  юана и рублата. От март 2003 до декември 2009 година  обемът на сделките  се изчислява в юани и рубли в Хейлонцзянския клон на банката на Китай и  възлиза на 1,2 млрд. долара.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *