Полската прокуратура: "Знаем кой разстреля оцелелите от президентския самолет"

    Главният прокурор на Република Полша Андрей Шеремет призна истинността на любителското видео за разстрела от руските специални сили на пътниците от президентския  самолет Ту-154 на Качински, преживели 10-ти април 2010,  катастрофата край Смоленск …

    Главният прокурор на Република Полша Андрей Шеремет описа предварителните резултати от разследването на случилото се като незадоволителни и поиска незабавно оставката на министъра на отбраната Богдан Клих. Това съобщават  полско-немската агенция Polska Web News и  CNN.

    „След една седмица странно мълчание за  хода на разследването на самолетната катастрофа в Смоленск, във вторник към обществеността беше залята от информация,  след като вечерта в понеделник полският прокурор Анджей Шеремет поиска оставката на министъра на отбраната БогданКлих „- съобщава агенцията.

    Бяха получени и първите официални изявления на главния прокурор на Република Полша за най-известния любителски филм, създаден в катастрофата, както и за другия  филма, който показва едно необичайно увеличение на мъглата на летище Смоленск, непосредствено преди бедствието. Криминално- техническата експертиза, според отчета разкрива, че във филма се  различават мъжки и женски гласове.

    „Въпреки това, предвид материалите, които са получили следователите,  поради силния фонов шум не може да бъдат оптимално оценени, това изисква по-нататъшно разследване, „- казва Анджей Шеремет.

    Във видеото за времето може да се види, че на мястото на  катастрофата,  мъглата се сгъстява „от минута на минута,“ се казва в изявлението. Неразбираем е в този контекст факта, че въпреки фаталното време, летището не е затворено.

    Полската военна прокуратура обяви за истинско и реално видеото, заснето няколко минути след падането на полския президентски самолет близо до руския град Смоленск, съобщава информационна агенция APA, позовавайки се на телевизионния канал Си Ен Ен Тюрк.

    Във видеото са заснети три движещи се фигури, оръжия, хора, скачане от самолета, смях и гласът на пилота, който призовава за помощ. Възможно е сред загиналите от  ръцете на неидентифицираните лица да бил и президентът на Република Полша Лех Качински.

    Военната прокуратура в Полша заяви, че документите, свързани с полета, са обект на проучване, като се изучават 60 свидетелски показания, но е невъзможно да се определи точното време на катастрофата. „

    Както вече беше съобщено, авторът на видеото е журналистът Андрей Мендерей.  Той е бил намушкан с нож  няколко дни след като видеото е било публикувано в Интернет. Когато Мендерей е в болница, неизвестен човек го изключва от апарата за изкуствено дишане, припомня агенцията.

    На видеосайта YouTube е пуснат любителски видеоклип с разбития пътнически самолет Ту-154 на президента на Република Полша Лех Качински, направен няколко минути преди пристигането на пожарникарите. Възможно е  авторът на клипа да е някой от персонала на руските правоохранителни органи или служител от военното летище „Север“. От аудиото е възможно да се различи тежкото дишане на снимащия, нецензурните му  думи, както и няколко звука, напомнящи на  изстрели. Видео все още е на сайта.

    Преди това YouTube по неизвестни причини, изтри двусериен филм на английски език –«Польский президент Лех Качинский убит ФСБ».

    Източник: RUpor.info

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *