120 милиарда евро помощ за Гърция?

    Гърция може да се нуждае от помощ в размер от порядъка на 120 милиарда евро, заяви директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан, говорейки пред германския парламент в сряда, съобщава Bloomberg, което е почти три пъти повече от 45 млрд. евро, одобрени по-рано от страните в  EС.

    Отговаряйки  на журналистически въпроси, Доминик Строс-Кан заяви, че размера на помощта, която може да се отпусне на Гърция, все още предстои да се договори. Според министъра на финансите на Германия Волфганг Шойбле, Германия може да вземе окончателно решение относно помощта за Гърция на 7 май, когато горната камара на парламента ще разгледа този въпрос. ЕС  взема мерки за защита на „стабилността на своята валута“, каза Шойбле.

    Шефът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви, че „Гърция е специален случай, и ние се нуждаем от добра програма за своята подкрепа и бързо решение“.

    На този фон, доходността  на гръцките държавни облигации падна на 151 базисни пункта – до 17,49% годишно.

    Лихвения процент на германските облигации с подобен срок на обращение се увеличава с 4 базисни пункта,  съобщава „Интерфакс“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *