Бразилката с български произход Дилма Русеф кандидат за президент

    Президентът на Венецуела Уго Чавес ще подкрепи Дилма Русеф, избраничката на бразилския държавен глава Луис Инасиу Лула да Силва, на предстоящите президентски  избори в Бразилия, съобщи БТА, позовавайки се на  Асошейтед прес. Русеф, бивш началник на кабинета на Силва от български произход, е кандидат от управляващата Партия на трудещите се. Като основен неин опонент на изборите през октомври се очертава Хосе Сера от Социалдемократическата. Чавес сподели, че между него и Русеф съществува „хубаво приятелство“. Русеф е на второ място по подкрепа сред бразилците и е изпреварена от Сера според предварително проучване на общественото мнение, цитирано от Франс прес. Ако спечели, тя ще бъде първата жена президент в изторията на Бразилия.

    61-годишната Дилма Русеф е по-известна като „Желязната лейди“ на Бразилия. Баща й, адвокатът Петър Русев, е български емигрант в латиноамериканската страна. Заема поста началник на канцеларията на президента Силва от 2005 г. насам. Бразилците я определят като ефективен администратор, който оказва значително съдействие по много социални програми и по въпросите на инфраструктурата.

    Чавес изрази подкрепата си за Дилма Русеф снощи, непосредствено преди да замине за Бразилия за преговори със Силва. Той добави, че предстоящото посещение е свързано със дългосрочни съвместни проекти в областта на енергетиката и нефтохимията и по-малки за инфраструктурата, финансите и жилищното строителство, които двете страни планират да подпишат. Сделките, които Венецуела и Бразилия ще сключат, възлизат на над 2 млрд. долара.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *