Posted inБез категория

3D технологиите може и да ви навредят

Брошура с предупреждения за възможно негативно влияние на 3D технологиите върху здравето на зрителите пуснаха в Япония. Тя е подготвена съвместно с правителството на Япония и водещи производители на електронна техника като Toshiba, Sharp и Hitachi.

Предупреждението е разпространено в киносалони и магазини, където се продават стоки, имащи отношение към 3D технологиите, съобщава Newsru, като се позовава на The Daily Telegraph.

В брошурата се предупреждава за възможни странични ефекти от гледането на изображения във формат 3D, такива като главозамайване, прилошаване и умора на очите.

„Не мислим, че това ще стане голям проблем за повечето зрители, но сме длъжни да предупредим, че такива последствия са възможни“, заявяват представители на компаниите.

Предполага се, че сред причините, заради които производителите на електроника предварително се презастраховат, е желанието да не повторят пропуска на компанията Nintendo, допуснат през 1997 година.

Тогава излъчването на анимационния сериал „Покемон“ в Япония довежда няколко хиляди деца (споменава се цифрата 12 хиляди) до различни разстройства. Сериалът е свален от екран, а обществото в Япония и досега се отнася крайно подозрително към всички анимационни филми с бърза смяна на картините с ярки цветове.

Неотдавна южнокорейската компания Samsung също публикува предупреждение, описващо потенциалните последствия за здравето, които може да крие новата технология.

Сред тях са такива като:

– нарушаване на зрението;
– прилошаване;
– главозамайване;
– неволни съкращения на лицевите мускули (потрепване на очите);
– дезориентация;
– припадъци;
– конвулсии;
– гърчове.

Най-изложени на риск са хората, които са имали епилептични пристъпи заради светлочувствителност. Излишната „визуална стимулация“ при някои обстоятелства може да предизвика конвулсии при тях.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *