Русия надмина САЩ по добив на пшеница

    За първи път в историята   производството на пшеница в Русия ще надхвърли реколтата на САЩ тази година. Този факт е първият резултат от новата стратегия за селското стопанство на Русия. Съперничеството между СССР и САЩ по време на Студената война не се отнасяше само за оръжия. Състезанието на селските стопанства в двете страни отново излезе на преден план 19 години след разпадането на Съветския съюз. За първи път в своята история, Русия е успяла да постигне целите си: да надмине САЩ по добив на пшеница.

    Според щатското министерство на земеделието, реколтата в Русия за периода 2009-1010 година трябва да достигне 61,700 млн. тона спрямо 60.314 милиона в САЩ. Разликата е малка, но това е доста важно събитие, за да се отбележи в историята.

    „Русия получи един вид реванш след САЩ я надминаха през 2009 г. като най-големият в света производител на газ“, – обяснява Арно Дюбен (Arnaud Dubien),експерт за Русия в Iris.

    Въпреки това, за много наблюдатели, съобщението още изглежда малко странно от гледна точка на дългосрочните предизвикателства пред Русия.

    „Продоволствената стабилност е един доста чувствителен въпрос за Русия. Става въпрос за стратегическата и сигурност „, казва Арно Дюбен.

    ИЗТОЧНИК: „Le Figaro„, Франция

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *