Мотивите за импийчмънт: Първанов прави полупрезидентска интерпретация на Конституцията

    В мотивите се посочва, че „границите на легитимното президентско говорени са заложени в Конституцията“ и че „със силно натоварените си политически изказвания и действия по време на скандала с финансовия министър“ Първанов  е нарушил основни конституционни норми и принципи на политическата система, каквито са  народният суверенитет, разделението на властите и политическият плурализъм.

    Мотивите: КС да се произнесе и за Гоце
    Вносителите настояват КС да се произнесе и по „обсъждания в обществото факт за принадлежност на президента към службите на бившата Държавна сигурност като секретен сътрудник Гоце, който факт е укрит към момента на избора му и признат след това“. Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров каза, че за депутатите от коалицията това е най-силният мотив за импийчмънт на Първанов.

    Депутатите посочват, че тъй като по този въпрос не може да има тълкувателно решение на КС, парламентът е принуден да започне процедура по отстраняване на президента, за да може съдът авторитетно и окончателно да реши този междуинституционален спор.

    презБългария | Мотивите за импийчмънт: Първанов прави полупрезидентска интерпретация на Конституцията – Dnevnik.bg.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *