Американец прекара 46 години в затвора за престъпление, което не е извършил

1475662976

Американец, който  прекара 46 години в затвора за престъпление, което не е извършил,  бе  освободен след отмяна на присъдата, пише The ​​Independent.

Уилбърт Джоунс е   задържан през 1971 г. по подозрение в отвличане на медицинска сестра в Батън Руж. Според следователите, Джоунс, който тогава  бил на 19 години, на паркинга на болницата заплашил жената с пистолет, отвел я зад сградата и я изнасилил. През 1974 г. той е осъден на доживотен затвор без замяна.

Единственото основание за осъждането на Джоунс станали показания на жертвата – тя го идентифицирала на една от снимките,  предложени и от  полицията. Въпреки това тя казала, че изнасилвачът е по -висок от Джоунс и имал много по-груб глас.

Защитниците на Джоунс установили, че на описанието, дадено от  жертвата, отговаря друг мъж, който бил арестуван по подозрение в опит за изнасилване,  27 дни след първия случай. Същият човек през 1973 г. отново е арестуван по подобни  обвинения, но е осъден само за въоръжен грабеж.

Адвокатите на  Джоунс също така напомнили на съда за неговото добро поведение в затвора и с напредналата му възраст. Те също така припомнили, че съпругът на  изнасилената медицинска сестра, която починала през 2008 г., не възразил срещу неговото освобождаване.

Според съдията, който председателствал процеса на преразглеждане на случая, доказателствата срещу Джоунс в „най-добрия случай са слаби.“ В допълнение той отбелязал, че обвинението на първия процес е скрило  от съда  факти, които биха могли да помогнат за установяването на неговата невинност.
„Понякога на съдилищата им отнема много време, за да признаят  грешките си.“ – каза адвокатът на Джоунс – Емили Моу.

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/wilbert-jones-prisoner-released-46-years-jail-rape-conviction-overturned-nurse-kidnapping-louisiana-a8055546.html

Губернаторът на Джакарта, който е християнин, влиза за две години в затвора заради богохулство

Губернаторът на Джакарта, който е християнин, влиза за две години в затвора заради богохулство

Губернаторът на град Джакарта , столицата на Индонезия, Басуки Джахаджа Пурнама, който е християнин,…

IMB : Насилствено ислямизират затворниците във Великобритания

IMB : Насилствено ислямизират затворниците във Великобритания

Според доклада на Independent monitoring board (IMB), затворниците в тези затвори са принуждавани да…