Меси е заподозрян във връзки с наркобарони

Бащата на известния футболист е обвинен за организиране на благотворителни мачове за изпирането на пари от наркотрафик.

Испанските разузнавателни служби подозират бащата на  футболиста от  Аржентина и испанския отбор „Барселона“ Лионел Меси,  в пране на пари от колумбийския наркотрафик. Според El Mundo, за легализацията на незаконно придобити средства, получени от продажбата на наркотици , Хорхе Меси е организирал благотворителни мероприятия, включително и мача „Приятелите на Меси“.  Според разузнаването, посредникът е получавал от  10% до 20 % комисиона за привличането в акциите   сина си, както и няколко други известни играчи.

Както пишат испански медии, доходите от трафика на наркотици са били изпирани чрез резервиране на билети за мачове, рок концерти и партита за сътрудници на благотворителни организации, които в действителност не са присъствали на събитието.

Според следователите, Хорхе Меси е участвал в тази схема вече няколко години и е организирал най-малко две подобни мероприятия, които са се провели в Колумбия (Богота и Меделин) през 2012 г. и 2013 г.  Дали в тях са участвали известни играчи – не се съобщава. Точната сума, която Хорхе Меси по този начин е спечелил, не се съобщава,  но  според някои данни, става дума за десетки милиони евро .

Мачът  “ Приятели на Меси срещу приятели на Неймар“, който се е провел  на 3-ти юли 2013 в Лима, Перу, следователите сега са започнали да проучват, но че за него са се  продавали фалшивите билети все още не са сигурни. Независимо от това, Лионел Меси, както и трима други играчи на “ Барселона “ – Даниел Алвеш , Хавиер Масчерано и Хосе Пинто – вече са дали показания по делото.

Според тях, за връзки  на  Меси- старши с наркобароните те не са знаели и в приятелски срещи и други събития, са участвали при същите условия, както и във всяка друга благотворителна акция.

Заслужава да се отбележи , че в края на септември Лионел Меси  и баща му вече  привлякоха вниманието на местните медии във връзка с друго наказателно дело . Скоро те ще се изправят пред съда по обвинения в укриване на данъци.

Както беше съобщено от BBC, за периода от 2007 до 2009 футболистът не е доплатил в хазната  повече от 4 милиона евро, тъй като чрез  баща си е продавал правата за използване на свои снимки в рекламни кампании на Banco Sabadell, Danone, Adidas, Pepsi Cola, Proctor & Gamble и Kuwait Food Company чрез чужди фирми , намиращи се в Белиз и Уругвай.

И футболистът, и баща му не се признават за виновни, но доброволно са платили на хазната  по 5 милиона евро. Въпреки това  местната прокуратура не смята да закрие делото, а испанските медии остро разкритикуваха капитана  на  аржентинския национален отбор, който  само в  „Барселона“ получава € 16 милиона,  за укриване на данъци по време на икономическата криза.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *