На северноирландските деца ще разрешат да ползват оръжие на 12 години

    Министерството на правосъдието на Северна Ирландия възнамерява да разреши използването на огнестрелно, ловно и пневматично оръжие от 12 години, пише местният вестник The Belfast Telegraph.  При това юношите в момента на стрелбата трябва да са под строг контрол на възрастни.

    Междувременно  северноирландското представителство на  Британската асоциация по стрелба и опазването на дивата природа (British Association for Shooting and Conservation, BASC) настоява минималната възраст  да се намали до десет години , т.е. до възрастта за наказателна отговорност. Това мнение се споделя и от северноирландската асоциация на  стрелците и търговците на оръжие  (Northern Ireland Firearms Dealers and Shooters Association), пише BBC News. През 2012 г. петиция с това искане събра повече от три хиляди подписи.

    Стрелковата асоциация BASC препоръчва да се позволява на децата да използват оръжия, но при строг надзор от възрастен. По-специално, по време на стрелба,  тийнейджърът трябва да бъде надзираван от някой, който е над 21-годишна възраст и има най- малко три години опит със стрелба. Според BASC така децата от най- ранна възраст ще бъдат приучвани към отговорно отношение към оръжието.
    Срещу по-ниската възрастова граница е феминистката благотворителна организация Women’s Aid.

    В момента в Северна Ирландия , използването на огнестрелни оръжия и въздушни пушки e ограниченo на 18-годишна възраст, а макар и с известни ограничения  лицензии могат да бъдат получени и на 16 години .

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *