Posted inБез категория

Швеция затваря четири затвора: нямало затворници

pandizОт 2004 г. броят на лишените от свобода в Швеция намалява с 1% на година, освободените структури ще се препродават или преустрояват, пише Федерика Сенгини на интернет страницата на вестник Кориере дела сера.

„Не става дума за помилване или амнистия. В Швеция тези мерки са излишни: През последните 10 години броят на лишените от свобода намалява по „естествен път“: От 2004 г. е налице спад от 1 % на година, а през 2012 г. в сравнение с 2011 г. тази цифра е паднала с 6% . Според ръководителя на шведската затворническа служба Nils Oberg, това явление ще се повтори и тази година.  Затова е и решението на  шведските власти да затворят четири затвора: Аby , Hаja , Bаtshagen и Kristianstad. Те ще бъдат продадени или преустроени“- пише авторът.

“ Не е ясно защо в  Швеция има все по-малко затворници,  продължава журналистката. „Надявам се, че в основата на тази тенденция са нашите усилия за рехабилитация и профилактика“, – казва Oberg. Може да се забележи и друга тенденция, съдиите се опитват да наложат по-леки присъди за престъпления, свързани с наркотици и кражби: броят на затворниците 2004-2012 е намалял с 36 и 12%, съответно.

„Според  International Centre for Prison Studies, Швеция по брой на затворници е класирана на 112 -то място в света (6364 затворници, 67 на всеки 100 хиляди жители на страната),  Русия е на  3-то място (след САЩ и Китай ) с 681 600 затворници – 475 на 100 000 руснаци“ – пише авторът.

Източник: Corriere Della Sera

Бел. ред. През 2012 г. затворниците в България са били 9493.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

loading...