Европейските граждани все по-малко се интересуват от култура

    Интересът на европейците към културата през последните години е в упадък . Според проучване, проведено от Европейската комисия, ако делът на респондентите, които са заявили пасивно участие в културния живот (като зрители или читатели ) през 2007 г. е бил 21% , то през 2013 е спаднал до 18% . За своето активно участие (като актьори, певци, фотографи и т.н. ), са съобщили от 38% от респондентите.

    Тези данни са представени в прессъобщение на Европейската комисия, публикувано на 4 ноември. Около 27 000 души са взели участие в проучването. Изследването показва, че повече от половината от европейците получават  информация за културни събития от Интернет. Най-разпространеният формата на участие в културния живот е гледане на телевизия или слушане на радио програми (72% от анкетираните). 68% от анкетираните признават, че  охотно четат книги. В същото време от посещение на опера, балет, танцови изпълнения се интересуват само от 18% от участниците в проучването.

    Най- активно участие в културния живот имат жителите на скандинавските страни. По този начин делът на тези, които редовно четат книги и посещават музеи в Швеция е 43% , Дания – 36%, в Холандия – 34% . Най-последно са жителите на Гърция (5%).

    Сред основните причини за спада в дейността на анкетираните са посочили, липса на време , липса на интерес , проблеми пари, както и ограничен набор от културни дейности.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *