Ангола „за всеки случай“ забрани исляма

    Новината, че Ангола стана първата страна в света, забранила исляма, тази сутрин обиколи всички новини световни агенции. Броят на затворените джамии достигна 60 джамии, действащи са само две. Така анголските власти се опитват да защитят страната от ислямистки заплахи и да предотвратят ситуацията, която се случи в съседните страни .

    Със затварянето на джамията в град Уамбо, броят на затворените джамии в Ангола нарасна до шестдесет, пише анголският вестник O Pais. Според вестника само две джамии са действащи – в столицата Луанда и гр. Бенгела .

    Вестникът интервюира известния в страната мюсюлмански активист Дейвид Алберто Жа, който се оплаква, че властите дори не са предупредили за своите действия.

    „За съжаление това се превърна в в практика на компетентните органи: те не уведомяват ръководителите на джамиите – просто изпращат полицаи, те идват на мястото и обявяват закриването, без да обяснява нищо“ – оплаква се Жа, представляващ ислямската общност на Ангола (Coia ). Дейвид не може да разбере причините, които биха могли да доведат до такива драстични мерки. „Аз съм лидер на мюсюлманската общност и никога не е получил никакво уведомление от Министерството на културата, Министерството на правосъдието или от който и да е компетентен орган“.

    Позицията на правителството обяснява за мароканския вестник La Nouvelle Tribune анголският министър на културата Роза Круш и Слива: „Процесът на легализация на исляма не е бе одобрен от Министерството на правосъдието на Ангола , и , следователно , джамиите в цялата страна ще бъдат затворени след уведомяване “ , – цитира министъра на културата вестникът. В подобен дух се изказа и губернаторът на Луанда, който обяви за заплахата от радикализиране на исляма в страната и , че правителството не е готово да се легализира тази заплаха в джамиите.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *