Украйна заплашва ЕС с излизане от Европейската енергийна общност

    През март Украйна категорично отказваше даже  да говори за излизане от Европейската енергийна общност, въпреки твърдите искания на Кремъл. Русия нееднократно е заявявала, че членството в ЕЕО пречи на Украйна да получи отстъпка от газ.

    Сега президентът Виктор Янукович допуска излизане на   Украйна от Енергийната общност. Той  заяви  това в телевизионно интервю.

    „Украйна има пълното право да направи изявление за оттегляне от Третия енергиен пакет, ако не се отчетат  нашите интереси “ – каза Янукович.

    Той е разтревожен от факта, че по време на преговорите на Европейския съюз и Украйна за съвместна политика в енергийния сектор,  пет страни от ЕС са подписали  споразумение за започване на строежа на газопровода „Южен поток“, заобикаляйки Украйна.

    “ Това нарушава интересите на Украйна , а в действителност, ние сме партньори. Защо нарушавате  ангажиментите си ? Това е пряко нарушение на третия енергопакет  на ЕС“, – каза Янукович.

    Той отбеляза, че в момента  годишният обем на транзита на природен газ през украинската система за транспортиране е  паднал до 70 млрд. куб. метра, и ако  паднат под 60 милиарда кубически метра, ще загуби своята рентабилност.

    “ Ние трябва да бъдем постоянно нащрек и да не позволим на никого да нарушава нашите интереси“ – каза той.

    Той подчерта, че Украйна води  преговори с ЕС , но засега не е постигнала желания за себе си резулта.

    Протоколът за присъединяването на Украйна към Договора за създаване на Енергийна общност беше подписан на 24 септември 2010 г. в Скопие (Македония ) .

    Благодарение на присъединяването си към общността, Украйна  получи възможност да участва на вътрешния пазар на електричество и газ в ЕС и да се ползва с  всички предимства на европейския енергиен пазар като равноправен член .

    През 2013 г. Украйна съобщи, че на нейните интереси не се  уважават от  партньорите в общността.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *