Facebook поиска от потребители да се идентифицират документално

    Социалната мрежа Facebook е блокирала достъпа до страниците на свои потребители и ги е помолила да изпратят снимки на паспортите си за потвърждаване на самоличността им. Съобщения за това се появиха на 29 октомври в Twitter .

    Според потребителите на социалната мрежа от Съединените щати, те са получили уведомление, че администрацията на Facebook изисква от тях да предоставят снимка на документ за самоличност, съдържащ фотография (обикновено такъв документ е паспортът или шофьорската книжка).

    В този случай по какви причини е бил ограничен достъпът им до акаунта защо  се изисква проверка, не е обяснено.

    Някои са счели исканията за „подозрителни“, а други смятат,  че страниците им може да са хакнати.

    Да представят  документи за да се провери самоличността им Facebook  е искал от своите потребители и в миналото. Най-масовият случай на изпращане на такива уведомления бе от януари 2013 година.

    Както бе посочено тогава от  представители на социалната мрежи, изискване на паспортна информация може да има в случай, ако даден потребител е заподозрян в нарушаване на правилата, установени в сайта. По-специално, ако администрацията има основание да смята, че профилът се използва от лице под 13 -годишна възраст.

    След като стана известен  мащабът за следене на потребителите в интернет от американското разузнаване, всичко, което се отнася до защитата на личните данни, привлича вниманието на интернет потребителите. Затова Facebook все повече се критикува за сътрудничество с правоприлагащите органи, на които социалната мрежа  предава при поискване лични данни  за хората регистрирани в нея.

    Според пубикуван от Facebook доклад, само за първото полугодие на 2013 г. властите на САЩ са поискали от социалната мрежа информация за повече от 20 хиляди души. Повечето от тези искания са били предоставени .

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *