Принтерите шпионират своите собственици като поставят тайни кодове на документите

    Представете си, че всеки път, когато печатате документ, принтерът автоматично  включва в него   таен код, по който устройството винаги е възможно да се идентифицира – а потенциално, и лицето, което го използва. Звучи като идея за някакъв научно-фантастичен   сериал, нали?

    За съжаление, този сценарий не е измислен. Очевидно, за да „идентифицира потенциалните фалшификатори,“ правителството на САЩ е убедило  някои производители на лазерни принтери  да печатат на всяка  страница, почти невидим идентификационен маркер.

    Каква информация се съдържа в този маркер – зависи от производителя на принтера. Всъщност  това означава, че без ваше знание или съгласие, действие, което вие считате за частно,  всъщност става публично. Машината, която използвате в ежедневието си, може по всяко време да се превърне в инструмент на държавно следене.  И най-лошото е , че няма закони, които да го предотвратят.

    Точно както не съществуват и закони, които биха могли да предотвратят използването на тези тайни   кодове за проследяване на произхода на всеки отпечатан документ, а единствената ви защита е политиката на поверителност на всеки конкретен производител на принтери (ако такава политика изобщо съществува).

    Плюс това, не съществуват закони, регламентиращи какви документи тайните служби имат право да  искат за идентификация.

    И тъй като няма такива  закони – то  няма нищо, което би могло да предотврати нарушенията на неприкосновеността на личния ви живот, което позволява тази технология. Ето защо известната  организация «Electronic Frontier Foundation» е решила  да събере  цялата налична информация за това какви данни и как именно  принтерите от различни производители я разкриват – това са  необходимите предварителни стъпки за промяна на действащото законодателство.

    Организацията «ЕFF» кани всички да и изпратят  няколко страници, отпечатани на техния цветен лазерен принтер или принтера в най-близкия копирен център, така че те да проучат разположения на страницата код и да определят  каква информация помества конкретна машина.

    eff.org

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *