В САЩ скоро оръжие ще могат да носят само държавни служители

    Президентът Барак Обама започна най-голямата в историята САЩ инициатива за засилване на контрола над оръжията на гражданите, като  призова Конгреса да одобри забраната на продажбата на щурмови оръжия и да позволи да се проверяват всички купувачи, за да се предотвратят такива масови разстрели като в  училището в Кънектикът.

    Чрез разработването на цялостен план със законодателни инициативи в опит да ограничи насилието, Обама влиза в схватка с мощното лоби на оръжейниците в САЩ и техните поддръжници в Конгреса, които протестират срещу такива ограничения, счтайки ги за противоречащи на  Конституцията, в която е записано правото на американците да имат оръжие.

    Президентът представи плана си в Белия дом пред аудитория, в която бяха роднини на някои от 20-те деца, които  загинаха на 14 декември от ръцете на „кънектикътския стрелец“ в Нютаун.

    „Ние вече не можем да отлагаме това – каза Обама, обещавайки да положи всички усилия, за да изпълни инициативата си – Скоро Конгресът ще трябва да  действа.“

    Демонстрация на повишаване на напрежението стана бе публикуваното от Националната стрелкова асоциация на САЩ няколко часа преди речта на Обама обвинение в лицемерие и напомняне, че дъщерите на президента са в безопасност в рамките на постоянна защита от тайните служби. Белият дом нарече публикацията „отвратителна“.

    Обама, по-специално, призова Конгреса да   поднови забраната за продажба на щурмови оръжия, която е изтекла през 2004 г., да направи полицейска  проверка на всички купувачи  и да приеме нов федерален закон за транспортиране и притежание на оръжия, в резултат на което по улиците на градовете  оръжие ще могат да  носят само държавните служители.

    Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който е защитник на затягане на контрола над оръжията каза, че ограниченията са необходими, каквото и да се случи.

    „Мислете за това като ограничение на скоростта … това защитава човешкия живот“, – каза той.

    Акциите на оръжейниците, включително Smith & Wesson и и Sturm Ruger, се покачиха с повече от пет процента след като президентът обяви плановете си: още след на първите предупреждения на Обама  след трагедията в Нютаун, за преразглеждане на правилата за покупка на оръжие,  купувачи се втурнаха в магазините, опитвайки се да се снабдят поради опасения от предстоящите ограничения върху продажбата.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *