Прогноза от Давос: Европа я очаква нова криза, Германия е на ръба на рецесията

    evrozona-2– Европейците ще изпитат шок от тяхното успокояване скоро. Нито един от основните проблеми не е решен. Няма икономически растеж в Европа. Дори Германия е на ръба на рецесията. Банков съюз не съществува – каза  в Давос един от водещите американски икономисти Бари Айхенгрин.

    Еврозоната

    Един от водещите американски икономисти и професор в Калифорнийския университет в Бъркли Бари Айхенгрин заяви на Световния икономически форум в Давос, че кризата в еврозоната е много далече от края си.

    – Европейците ще изпитат шок от своето успокоение, по мое мнение, много бързо. Нито един от основните проблеми не е решен. Липсва  икономически растеж в Европа. Дори Германия е на ръба на рецесията. Банков съюз не съществува. Пазарът в някакъв момент ще загуби търпение и ето  отново идва криза – каза Бари Айхенгрин.

    Въпреки че лидерът на Европейската централна банка  Марио Драги говори за „положителна тенденция“ на пазарите и за очакваното икономическо възстановяване в еврозоната  в засегнатите от рецесията страни в края на тази година,  Бари Айхенгрин предупреждава, че   дълговата криза, която разклати основите на Европа, може да лесно да изригне отново, ако лидерите не побързат   с отстраняване на проблемите.

    – Нищо не е решено в еврозоната, където пазарите преминаха от неоправдан песимизъм към неоправдан оптимизъм – каза той.

    По този начин той предупреди, че кризата около  твърде големите дългове на страните и банките в еврозоната  ще се влоши през 2013.

    Облигационните пазари се успокоиха след като първият човек на Европейската централна банка обяви, че ЕЦБ ще купува облигации на страни, изпаднали в беда, при условие че те обещаят да намалят бюджетния си дефицит. Лидерите на еврозоната през миналата година предложиха създаването на банков  съюз, при който надзор над всички банки в еврозоната ще има този единен надзорен орган.

    Европа обаче все още е в рецесия, което оказва натиск върху държавните финанси.

    Загрижеността за икономическото бъдеще на Европа и възможността  един ден   Великобритания да се оттегли от ЕС  помрачиха срещата на лидерите в швейцарския планински курорт през тази година.

    Въпреки това  директорът на МВФ Кристин Лагард заяви, че  независимо от всички проблеми в еврозоната, еврото остава стабилно, а  САЩ засега успешно се справя с бюджетните си проблеми. Лагард на икономически форум призовава световните лидери все пак да не да се отпускат прекалено много.

    Тя каза, че 17 страни от ЕС, които използват еврото, трябва да осъществят постепенно реформите за да може проблематичните банки да се справят без помощта на дъражвата.

    Лагард призова американските официални представители бързо да си изяснят как ще се  решат бюджетните спорове, възникнали между президента Барак Обама и републиканците в Конгреса.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *