Posted inБез категория

Шериф призова американците да се учат да стрелят, за да се противопоставят на бандитите

Шерифът на американския щат Уисконсин, Дейвид Кларк публично призова гражданите да се научат   да използват огнестрелно оръжие, за да са в състояние да се противопоставят на престъпниците, докато полицията им  се притече на помощ, съобщи в  събота каналът Fox News.

Предизвикалото голям отзвук изявление на шерифа е било адресирано до жителите на Милуоки и предградията му, то е било излъчвано от местните  радиостанции в 30-секунден рекламен клип.

Кларк казва, че в  щатската полиция има съкращения, така че   не е достатъчно просто да се набере  „911“ и да се изчака пристигането на силите на реда. „Можете да помолите за милост престъпниците, да се криете под леглото, а можете и да се борите.  Помислете : може да е разумно да се запишете на курсове за употреба на огнестрелно оръжие за да се защитите, докато ние стигнем до вас,“ – се казва в изявлението на шерифа.

Думите на шерифа предизвикаха критики, включително и от колегите му. „Хората имат право да се защитават сами, но не и да се саморазправят“ – счита ръководителят на Асоциацията на  заместник-шерифите в Милуоки Рой Фелбер. С него е съгласен и кметът на Милуоки Том Барет, който заяви, че  шерифа Кларк, „изглежда  провежда  прослушвания за следващия филм „Мръсния Хари „.

Самият шериф в интервю за Асошиейтед прес  обясни, че просто иска хората да знаят какви варианти имат в случай на опасност. Тези, които вярват, че безопасността им зависи от тях, трябва да бъдат обучени да боравят с оръжия, казва Кларк в тази връзка. „Аз не   казах, хей,  вземи пистолета  и стреляй … Правоприлагащите органи си вършат работата, но ресурсите, които имат,  са все по-малко и по-малко, ние  не сме вездесъщи,“ – отбелязва шерифът.

Наскоро в САЩ на фона на честите случаи на стрелба на обществени места набира сила полемиката по отношение на употребата на огнестрелно оръжие като цяло. В Уисконсин, съществува така наречената доктрина  „Моят дом – моята крепост“, отбелязва агенцията. Според тази доктрина, всеки, който използва оръжие срещу някой, който е  нахлул в дома му, офиса или колата,  априори постъпва правилно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *