Чехия избра бившия комунист Милош Земан за президент

    ЗеманПрезидент на Чехия за следващите пет години ще бъде Милош Земан. В резултат на обработката на 96% от бюлетините след втория кръг днес, той е получил 55,47% от гласовете. Неговият съперник, Карел Шварценберг събира 44,53%. Това съобщиха от Чешката статистическа служба.

    Дори ако всички гласоподаватели, чиито бюлетини не са преброени са гласували за Шварценберг, това  няма да е в състояние да лиши Земан от победата.

    Карел Шварценберг призна поражението си на изборите за президент и поздрави опонента си.

    Милош Земан е роден на 28 септември 1944 г. в малкия град  Колин,  североизточно от Прага. Майка му е учителка, а баща му – пощенски служител. Когато Милош е само две години, родителите му се развеждат и момчето прекарва детството си със своята майка.

    В навечерието на „Пражката пролет“ Милош Земан се присъединява през 1968 г. към Комунистическата партия на Чехословакия и след това се записва във Висшето училище по икономика в Прага. През 1970   членството на  Земан в комунистическата партия приключва – за критикуване влизането на войските от Варшавския договр в Чехия той е  изгонен. Земан  обаче  успява да дисертация и получава степен по икономика.

    Кариера като професионален политик  той започва през 1992 г., когато   е избран за депутат в долната камара от Чехословашката социал-демократическата партия, където постъпва през същата година. Той скоро се превръща в лидер на партийната организация в Прага, а година по-късно е избран за лидер на партията.

    През 1996 г., Милош Земан – вече ръководи долната камара на парламента. Високия пост той заема до 22 юли 1998 г и го оставя за да стане премиер.

    През 2003 г., Милош Земан се кандидатира за президентските избори и губи от сегашния президент Вацлав Клаус.

    През 2007 г. Земан напуска социалдемократите  и създава своя собствена  „Партия на гражданските права – земановци“. По време на парламентарните избори през 2010 г. новата партия не успява да достигне минималните 5 на сто от гласовете и не се класира за парламента.

    През 2012 г., Милош Земан обявяа намерението си да се кандидатира за президент и   започва  събирането на 50 000 подписа в негова подкрепа.

    Сред основните му идеи са прагматично  икономическото сътрудничество със страните, където е изгодно за чешкия бизнес, развитое на  Чешката република в рамките на Европейския съюз, борбата срещу ислямския фундаментализъм, който Земан определя като „основната заплаха за XXI век“.

    Милош Земан е женен. Съпругата му Ивона Баднарчикова е била негова секретарка. Брак сключват през юли 1993 г.. През 1994 г. им се ражда дъщеря, Катерина. От първия си брак Земан има син Дейвид / роден 1971 /, който е лекари.

    През 2002 г.  Милош Земан  се   пенсионира  и живее в собствения си апартамент в стария град Нове Веселе в юго-източната част на Чешката република. В свободното си време   обича да играе шах и да чете научна фантастика, както и да кара ски и да се катери по планините.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *