ATHLETE – осемметровият луноход на НАСА (фото)

    ATHLETE-NASA-2ATHLETE (All-Terrain Hex-Limbed Extra-Terrestrial Explorer – новото творение на  НАСА, което ще отговаря за товарния транспорт на повърхността на Луната . Осемметровият гигант може да се  разделя на две части, за да бъде по-универсален,  и ще влезе в  експлоатация  през  2017 г.

    За всяко изграждане на база на Луната (и не само там) са  необходими ефективни средства за превоз на товари в условията на неустойчива повърхност и ниска гравитация.

    За такива условия инженерите от Jet Propulsion Laboratory на НАСА (САЩ) са създали  този транспортен гигант ATHLETE (All-Terrain Hex-Limbed Extra-Terrestrial Explorer. Всичките му 6 крака се сгъват – всеки в седем „стави“. Общите му манипулации напомнят движение на паяк. С едно изменение: всеки крайник завършва с колело. Което му дава още по-големи възможности.

    Ако е необходимо ATHLETE  може да бъде разделян  на две трикраки части, действащи съвместно и в състояние да вземат и да   преместват специално разработени контейнери с  уникален размер, подходящи за превоз на Луната.

    ATHLETE-NASA-3

    Гумите, разбира се, са безкамерни и нечувствителни към пробиви.

    Засега НАСА вече са успели да тестват са прототип, с половината от размера на окончателната версия. Разходите за разработката са 2 милиона долара, което според стандартите на НАСА, са стотинки.

    Пълноразмерната версия ще е с височина  7,9 m, и според конструкторите ще може да полети в космоса през 2017 г.

    За ориентация превозвачът използва 48 стерео камери, поставени в крайниците, рамката и колелата, което ще осигури на телеоператорите на Земята  актуална информация за местоположението на всеки значим машинен възел. Между другото, Curiosity  има само 17 камери.

    Ровърът ще работи с водород и кислород, които би трябвало да получава от зарядната станция, която ще разлага водата с лунен произход, използвайки енергията на слънчевата светлина.

    Защо има  нужда от редовен транспорт на дълги разстояния? Защото  доставките от Земята трябва да падат далече от базата, в противен случай съществува риск товарът да  се приземи точно на главата на астронавтите.

    ATHLETE-NASA-1

    Проектът на пръв поглед изглежда относително сложен, но нищо нерешимо от техническа гледна точка няма. А съвсем друго нещо е как да се  убеди администрацията на САЩ за необходимостта от такива сложни мисии в съвременните финансови условия …

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *