Колко са хората в България според НСИ

    ОФИЦИАЛНО СТАНОВИЩЕ НА НСИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПУБЛИКАЦИИ В МЕДИИТЕ ОТНОСНО БРОЯ НА НАСЕЛЕНИЕТО. Във връзка с публикации в медиите относно броя на населението Националният статистически институт (НСИ) прави следните уточнения:

     

    По данни на НСИ към 31 декември 2011 г. населението на България е 7 327 224 души, от които на 18 и повече навършени години са 6 145 788 души. Това са българските и чуждите граждани, които постоянно живеят на територията на страната.

    Официалните данни за броя на населението на страната по административно-териториални и териториални единици се изчисляват, разпространяват и публикуват от НСИ към края на всяка година. Данни за броя на населението на страната към 31.12.2012 г. ще бъдат налични в края на април 2013 г. съгласно Календара за разпространение на статистическа информация.

     

    НСИ държи да уточни следното:

    Към настоящия момент, във връзка с референдума в неделя, НСИ предоставя предварителни данни за броя на населението към 30 септември 2012 г. – 7 298 852 души, от които 6 119 757 са на 18 и повече навършени години.

    Изчисляването на броя на населението и неговото разпределение по административно-териториалните единици се извършва въз основа на „настоящия адрес” на лицата.

    Настоящият адрес е критерий при определяне на населението на всяко населено място, тъй като най-точно отговаря на международно приетите дефиниции за обичайно пребиваващо население и по този начин се осъществява международният обмен на съпоставима демографска информация. Населението се изчислява като в края на всяка година се прави баланс от населението на предходната година, салдото от естественото движение (разликата между живородени и умрели лица) на населението и механичния прираст (вътрешната и външната миграция) за всяко населено място през годината.

    В годините, в които се прави преброяване на населението, се извършва преизчисляване на населението. Преизчислението се извършва въз основа на получените резултати от проведеното преброяване на населението и съответните изчисления за естествения и механичния прираст, получени от текущата демографска статистика за съответната година. Така преизчисленото население става база за изчисляване на текущото население през периода до следващото преброяване.

    При преброяванията на населението се използва дефиницията за обичайно пребиваващо население в съответствие с изискванията на Регламент (ЕО) № 763, или това са всички български и чужди граждани, които към датата на преброяването се намират на територията на страната и не са отсъствали повече от една година.

    Тази дефиниция е използвана при провеждането на преброяванията във всички държави – членки на Европейския съюз.

     

    В националната база данни, поддържана от ГД ГРАО, се съдържат записи на всички български граждани с избирателни права, независимо дали те се намират понастоящем в страната, или пребивават в чужбина (6 949 120).

     

     

     

    Разликата в броя на населението на 18 и повече навършени години, предоставяно от ГД ГРАО и НСИ (800 хил.), се дължи на различните принципи, прилагани от двете институции – съответно регистрационен и преброителен.

     

     

    Д-р Ренета Инджова

    Председател на НСИ

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *