Либия е оставена на произвола на съдбата

    След свалянето на   Муамар Кадафи Западът захвърли Либия на произвола на съдбата. Това заяви бившият лидер на  обединените сили на либийските въстаници и бивш министър-председател Махмуд Джибрил.

    „Това е фатална грешка – да се хвърли Либия на произвола на съдбата“ – подчерта той на международен форум, организиран от Германския фонд Маршал. – Заедно с падането на режима на Кадафи се срути и държавата. Но след като режимът падна, всички чуждестранни съюзници  изчезнаха от Либия. „

    В момента тече процес на раздробяване на Либия на отделни области, източните кланове са обявили независимост от Триполи. Европейските анализатори се страхуват от поява на псевдодържави, както вече се случи в Сомалия и в много други африкански страни, пише  и ИТАР-ТАСС.

    Операцията на НАТО „Обединен  защитник“ започна на  31 март миналата година. Първоначално от Алианса се надяваха да завършат мисията  за 90 дни, но  кризата се проточи в продължение на седем месеца. В хода на операцията са извършени  над 26 000 полета, включително и около десет хиляди ударни. Самолети на НАТО са  унищожили 5,9 хиляди „военни цели“.

    След физическото унищожаване на Муамар Кадафи от либийски бунтовници, операцията „Обединен защитник“ бе призната за завършена. В същото време, ръководителите на страните от НАТО многократно са заявявали, че физическото унищожаване на полковника не е самоцел на тази операция.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *