Posted inБез категория

Борисов казва на Путин за Белене

В телефонен разговор с избрания президент на Русия, а сега – премиер,  Владимир Путин утре премиерът Бойко Борисов ще съобщи решението на България да строи или не АЕЦ „Белене“. Това съобщи пред ТВ7 българският министър-председател, пише ДНЕВНИК.

Той не каза какво е решението му с аргумента, че първо трябва да го научи партньорът в проекта и държи да го информира лично, а не чрез медиите. Допълни, че вече е постигнато съгласието на руската „Росатом“ за поредната отсрочка след като срокът на сегашното споразумение изтича на 31 март. Повтори, че без трети стратегически партньор централата няма да се строи.

В същото време изтъкна, че проектът за газопровод „Южен поток“ е важен за България, включително и като аргумент за искането Русия да намали цената на природния газ.

Борисов обяви идеята България да започне сама да проучва за шистов газ с местно, специално учредено за целта държавно дружество. „Защо ние да не си направим държавно дружество да проучи?! Ако е изгодно, после да добиваме ние или да възложим на друг, но трябва да знаем има ли и колко, за да преценим колко трябва да вложим,“ каза премиерът. Разви идеята, че българският интерес е инвестициите да се насочват приоритетно в енергоспестяване и саниране на жилищния фонд, което ще направи и хората по-богати.

Борисов предупреди, че ще подаде оставка, ако Законът за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин, не бъде приет от Народното събрание „по начина, по който сме се разбрали с президента Барозу, и с Европейската комисия“

Лидерът на ГЕРБ заяви още, че на следващите избори партията няма да влиза в коалиция и ще работи отново за самостоятелен мандат.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *