Турция иска от Лувъра да и върне произведения на изкуството

    Турция е поискала от паржкия Лувър да и бъдат върнати произведения на изкуството от епохата на Османската империя.

    Новият павилион в Лувъра, посветен на ислямското изкуство, който бе открит съвсем скоро, се оказа в центъра на скандал. Претенции са постъпили от  турските власти, които настояват парижкия музей да върне „откраднатите“ произведения на изкуството.

    Става дума за керамични пана от Османската епоха. Някога те са украсявали гробниците на турските  султани Селим II,  Мурад II, а също така и  библиотеката на султан Махмуд I и джамията Пияле  паша в Истанбул. Според представители на Министерството на културата на Турция, в края на XIX – началото на ХХ век,  произведенията на изкуството „са били контрабандно изнесени от страната.“ Според турските медии, Анкара вече е започнала процедурата за връщане на керамиката.

    В същото време, в Лувъра никакви официални искания от турската страна не са постъпвали. Според администрацията на музея, колекцията с ислямското изкуство се е формирала в съответствие с международните стандарти, включително и според Конвенцията на ЮНЕСКО за културни ценности от 1970. В документа е предписано, че няма обратно действие по отношение на сделки с изкуство, извършени преди тази дата.

    Що се отнася до керамичните фрагменти, те наистина са доставени във Франция в края на деветнадесети век. „Тяхната покупка или дарение са направени в пълно съответствие с правилата, които са в сила по онова време“, – подчертават от Лувъра. Във връзка с това въпроса за реституция  на Турция по отношение на паната от френска страна е „изключен“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *