Външната политика на САЩ: новият световен безпорядък

    „Гардиън“ прави анализ на качествата на двамата кандидати за президент на САЩ по отношение на външната политика, като пише, че малко по малко ние  вървим към един нов световен ред. Някои го наричат „Светът на Голямата нула“ (G-zero), в който нито една държава няма  достатъчно мощ за да стане лидер, но всяка страна е достатъчно силна, за да не позволява това на другите, пише „Гардиън“.

    Оттеглянето на САЩ от лидерската позиция се придружава от пълния провал на две предположения, които Америка смята за абсолютни истини след разпадането на Съветския съюз, пишат авторите на статията.

    Първото – увереността, че могат да променят „неправилните“ държави по свой образ – умира бавно и с ужасна смърт в Ирак и Афганистан. Второто – идеята, че нерегулираният световен капитал е в сърцето на естествения световен ред – напусна този живот заедно с Lehman Brothers, пише изданието.

    Фактът, че освободената Либия е смъртно опасно място за дипломатическия персонал на САЩ в контраст с несвободна страна, е друга част от тази „крива на обучението“.

    Според авторите, западните държави  ще трябва да отговарят за отношенията си със свалените арабски диктатори, както и за подкрепата  за режимите в Саудитска Арабия и Йордания, които подкрепят контрареволюцията, но на летищата, където САЩ ще трябва да разчитат в случай на атака срещу Иран.

    Това са наистина тесните параметри, в рамките на които трябва да се направи избор – кой ще бъде по-добрият президент, Обама или Ромни, пише вестникът.

    Авторите отбелязват по-големия външен политически опит на Обама и неговото освобождаване от стари илюзии,  и недостатъчното, по тяхно мнение, внимание, отделено от Ромни на международната политика и недалновиден избор на съветници.

    Публикацията изброява проблеми, с които трябва да се справи бъдещия президент на САЩ във външната политика – ядрената програма на Иран, усложнените конфликти в Близкия изток, изтеглянето на войските от Афганистан, както и бързо развиващата се военна мощ и териториални претенции на Китай.

    „Този списък не е пълен, но отговорът на въпроса за това кой е по-способен да разбере хаоса на новия световен  безпорядък е кристално ясен“, – твърдят авторите на статията.

    Източник: The Guardian

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *