Свършват находищата от злато в света

    Броят на новите находища на злато в света намалява. Разходите за проучвания в сектора достигнаха  рекордните $ 8 млрд. през миналата година. За това, като се позова на главния изпълнителен директор на Barrick Gold Corp. Джейми Сокалски, съобщава ВusinessInform,  цитирайки Bloomberg.

    Според Сокалски, ако през 1991 г. са били открити  повече от десет нови находища на злато, през 2011 г. те  са само три. Никое от тях не е включено в категорията  „супер-гигант“ – да съдържа повече от 20 милиона унции.

    Ръководителят на Barrick Gold също така отбелязва, че тенденция на покачване на цената на златото на световния пазар все още не и се  вижда края. Въпреки продължаващия ръст в стойността на благородния метал ( до $ 3000 за тройунция) това не допринася за повишаване на  добивите.

    Трудно е не само да се намери находище, но и да се започне производство, твърди Сокалски. Сега е необходимо два пъти повече време, отколкото преди десет години, тъй като всички бюрократични процедури продължават по-дълго.

    Според анализатори, до края на годината пазарът на жълтият метал ще е „бичи“ за сметка на търсенето от страна на инвеститори и централни банки. От самото начало на 2012 г. цената на златото се повиши с 10%. В Barclays смятат, че през 2013 г. производството на злато ще нарасне с едва 0,7% – най-ниският темп от 2008 г. насам.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *