На Швеция и трябва вашия боклук

    Съвсем наскоро се появи новината, че Швеция ще изкупува боклук от България. Вижте една интересна статия по темата за боклука, и защо шведите купуват от други страни.

    Без да се ограничават само с „Abba“, шведите се издигат към нови висоти на славата. Малката скандинавска страна чупи рекорди – по боклук. Шведската програма за производство на енергия от отпадъци е изключително успешна, но през последните години се появи неочакван проблем: шведите просто не разполагат с боклук.

    Според шведското управление по отпадъците,  в депата на страната се съхраняват само четири на сто от боклука. Благодарение на ефективната система за превръщане на отпадъци в енергия от възобновяеми източници,  Швеция наскоро започна да внася около 800 хиляди тона отпадъци от други страни.

    Норвегия сега плаща на Швеция тя да прибира нейния боклук. Сега Швеция се нацелва към  България, Румъния и Италия като към бъдещи  износители на отпадъци. Това съобщи Катарина Остлунд (Catarina Ostlund), старши съветник в  шведското министерство за опазване на околната среда. Тези страни  обезвреждат  отпадъците като ги закопават, въпреки че този метод е много неефективен и вреден за околната среда.

    Швеция е лидер в областта на управление на отпадъците, но примерът и е последван само от няколко страни. В нашия свят почти 70% от дълбоководни животни и риби в Северния ледовит океан влизат в контакт с човешки отпадъци, като найлонови торбички и бирени бутилки. В САЩ, където, според Агенцията за защита на околната среда, само през 2010 г. са направени 250 млн. тона боклук, се утилизират само 34 на сто от отпадъците.

    Швеция произвежда електроенергия от отпадъци за 250 000 домове и топлина за една пета от системите  за централно отопление. Нейните заводи за изгаряне на отпадъци  позволяват да погледнем към бъдещето, когато страните ще могат да печелят от своите отпадъци, а не просто да ги изхвърлят в океана или да ги заравят в земята.
    „Бих казала, че в бъдеще тези отпадъци ще стават още по-ценни – каза Oстлунд. – Така че е възможно след като се появи възможността да продадете своя боклук, в  света да възникне дефицит от такива ресурси.“

    Да оставим това на скандинавци – може би дори  и боклука ще направят модерен.

    http://www.npr.org/blogs/thetwo-way/2012/10/28/163823839/sweden-wants-your-trash

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *