Вселената е дигитално изображение с лошо качество

    С помощта на устройството Холометър експерти от Центъра за астрофизични изследвания в лабораторията на Ферми се надяват да докажат или опровергаят безумното предположение, че триизмерната Вселена в такава форма, каквато я познаваме, не съществува. Според тях, нашата Вселена е  само един вид холограма.

    Теорията, че Вселената е холограма,   се появява  въз основа на предположението,   че пространството и времето във Вселената не са непрекъснати.

    Те вероятно се състоят от отделни части, точки – като пиксели, поради което е невъзможно да се увеличи „мащабът на увеличение“ на Вселената  безкрайно, чрез проникване все  по-дълбоко и по-дълбоко в същността на нещата.
    При достигане на  някаква стойност на мащаба, Вселената се оказва нещо като цифров образ с много лошо качество.

    Тази теория, доскоро се приемаше като несериозна. Само че последните проучвания на черни дупки убедиха повече учени, че в „холографската теория“ има нещо.

    Всъщност нещата опират до това, че  откритото от астрономите постепенно изпарение на черните дупки,  с течение на времето би довело до информационен парадокс – цялата съдържаща се информация за вътрешността на  дупките в такъв случай ще изчезне. Това противоречи на принципа на съхраняването на информацията.

    Но носителят на Нобелова награда по физика  Джерард т’Хофт доказа, че цялата информация, съдържаща се в триизмерен обект, може да се съхранява в двуизмерни граници, останали след разрушаването му – по същия начин както  снимката на триизмерен обект може да бъде съхранена на двуизмерна холограма.

    За пръвп път тази „луда“ идея за вселенската илюзорност се ражда в главата на физика от  Университета на Лондон Дейвид Бом, сътрудник на Алберт Айнщайн, в средата на ХХ век. Според неговата теория, целият свят е холограма.

    Както във всяка произволна малка част от холограмата се съдържа целият триизмерен образ на обекта, така и  всеки съществуващ обект „се вгражда“ във всяка от своите съставни части.

    – От това следва, че не съществува обективна реалност – прави тогава зашеметяващото заключение  професор Бом.

    Но   възможно ли да се „почувства“ тази илюзия от инструменти? Оказва се, да. В продължение на няколко години в Германия с гравитационния  телескоп, построен в Хановер (Германия), GEO600, се правят изследвания за откриване на гравитационни вълни, вибрации на пространство-времето, които създават свръхмасивните космически обекти.

    Нито една вълна през годините, обаче, не е била открита. Една от причините – странни шумове в диапазона от 300 до 1500 Hz, които дълго време улавя детекторът. Те много пречат на работата му.

    Изследователите внимателно търсили източника на шума, докато с тях случайно се свързва директорът на Центъра за астрофизични изследвания в лабораторията Ферми Крейг Хоган.

    Той заявил, че знае какво се случва. Според него, поради холографския принцип следва, че пространство-времето не е непрекъсната линия, а най-вероятно е съвкупност от микрозоните, зърна, вид квантово пространство-времето.

    Вселената е илюзия?

    – Прецизното оборудване на GEO600 днес е достатъчно за да се фиксират вакуумните флуктуации в пространството, самите тези зърна, от които, ако холографският принцип е верен, се състои вселената – обяснява проф. Хоган.

    Според него  GEO600 се натъкнал на фундаменталното ограничение на пространство-времето – „зърното“ като пикселите в снимките. И е възприл тази пречка като „шум“.

    Показанията на детектора досега точно съответстват на изчисленията на учените, и изглежда, че научният свят е на прага на грандиозно откритие.

    Първите данни, получени с новата система, постъпват от средата на тази година.

    А будистите знаят за това отдавна

    Психологът Джак Корнфийлд, говорейки за първата си среща с покойния учител по тибетски будизъм Калу Ринпоче, припомня, че между тях се е провел такъв разговор:

    – Може ли да ми обясните с няколко изречения същността на будистките учения?

    – Мога да го направя, но няма да ми вярвате, и за да разберете за какво говоря, ще имате нужда от много години.

    – Както и да е, моля да обясните, защото аз искам да знам.

    Отговорът на Ринпоче бил много кратък:

    – Вие реално не съществувате.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *